Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi, D100 (E5) Karayolu üzerinde Haliç Köprüsü mevkiinde olup, metrobüs ve otobüs gibi toplu taşım araçları ile rahatlıkla ulaşılabilir konumdadır. Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi, Halıcıoğlu Metrobüs Durağına ait yaya üst geçidinin yanındadır.
Tedavilerimizle ilgili daha detaylı bilgi almak ve randevu için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.
Adınız Soyadınız *
Telefon Numaranız *
Bize nasıl ulaştınız? *
Lütfen bize nasıl ulaştığınızı açıklayınız
KVK Mevzuatı Uyarınca Bilgi Almak İstiyorum Süreci İlgili Kişi Aydınlatma Metnini okudum ve anladım
Pedodonti ya da Pediatrik Dişhekimliği (Çocuk Dişhekimliği), daimi dişlenme tamamlanıncaya kadar 0-13 yaş grubu çocukların süt ve genç daimi dişlerin hastalıkları ve tedavisi ile ilgilenen bir diş hekimliği branşıdır.
Pedodontistler (çocuk dişhekimleri) çocukların ilk karşılaştıkları diş hekimleridir. Bebeklikten genç erişkinliğe kadar geçen süre içersinde tüm ağız-diş sağlığı sorunları ve koruyucu tedavileri pedodontistler tarafından yapılmaktadır.
Süt dişleri toplam 20 tanedir ve en önemli görevleri çocuğun beslenmesini sağlamaktır. Ayrıca konuşmanın düzgün gelişimi de süt dişlerinin varlığına bağlıdır. Süt dişleri varlıkları ile de kendilerinden sonra gelecek olan kalıcı dişler için gerekli olan yerleri korumakta ve kalıcı dişler sürerken onlara rehberlik etmektedirler. Bu sebeple süt dişlerinin çürükleri varsa tedavi edilmesi ve daimi dişlerin sürme zamanına kadar ağızda tutulması önemlidir.
Şayet herhangi bir nedenle süt dişi erken kaybedildiyse pedodonti bölümlerinde hazırlanan yer tutucu adı verilen apareyler kullanılarak daimi dişler için yerler korunmalıdır.
Pedodontinin en önemli görevlerinden biri de dişle ilgili oluşabilecek problemlerin, özellikle de çürüklerin oluşmasını engelleyecek önlemleri almaktır. Bu amaçla uygulanan işlemlere ‘Koruyucu Diş Hekimliği Uygulamaları’ adı verilir. Diş çürüğünü önlemeye yönelik bu uygulamalar, ailenin ve çocuğun beslenme konusunda eğitilmesi yanında fissür örtücü ve fluorid uygulamalarını da içine almaktadır.
Fisür örtücü uygulaması, daimi dişlerin çiğneyici yüzlerindeki olukların, akışkan bir dolgu maddesi ile kapatılarak gıda birikimi sonucunda oluşacak çürüklerin önlenmesi amacı ile yapılır.
Fluorid uygulaması ise dişlerin çürümesini engelleyen, diş yapısını kuvvetlendirmek amacı ile yapılan basit bir uygulamadır.
Özellikle çocukluk döneminde karşılaşılan düşme, çarpma gibi nedenlerden dolayı ön diş kayıplarına ve yaralanmalarına sıklıkla rastlanılmaktadır. Hastanın yaşı, yaralanmanın derecesi, bölgesi, ilgilendirdiği dokular ve hastanın genel durumu dikkate alınarak Pedodonti kliniklerinde gerekli olan tedaviler yapılmaktadır.
PEDODONTİNİN AMACI NEDİR?
Pedodonti ya da çocuk diş hekimliğinin amacı, çocukların süt ve daimi dişlerinin sağlığını korumak ve hastalık oluşmuşsa tedavi etmektir.
SÜT DİŞLERİNİN ÖNEMİ NEDİR?
Süt dişlerinin en önemli görevi çocuğun beslenmesine yardımcı olmaktır. Konuşmanın düzgün bir şekilde gelişmesi yanında estetik amaç içinde gereklidir. Diğer bir görevi ise, süt dişlerinden sonra çıkacak daimi dişler için birer rehber olmaları ve onların düzgün yerleşmeleri için yer tutmalarıdır.
ÇOCUKLARDA DİŞ BAKIMI NE ZAMAN BAŞLAMALIDIR?
Çocuklarda diş bakımı çocuğun ilk dişlerinin sürdüğü andan itibaren başlamalıdır. Bebeklik döneminde bebeğin ağzı ve dişlerinin üzeri temiz bir gazlı bez ile emzirme veya mama işleminden sonra silinmelidir. Diş fırçalamaya ise, çocuğun arka dişlerinin çıkmasından sonra yani 2,5-3 yaşlarında başlanması uygundur.
ÇOCUKLARDA DİŞ MACUNU NE KADAR KULLANILMALIDIR?
Bebeklik döneminde ve üç yaşına kadar olan çocuklarda diş macunu kullanımı önerilmez. Daha sonraki dönemlerde herhangi bir florürlü çocuk diş macunu, leblebi büyüklüğünde kullanılabilir.
ÇOCUKLAR İÇİN NASIL BİR DİŞ FIRÇASI SEÇİLMELİDİR?
Çocuğun ağız büyüklüğüne uygun, yumuşak ve naylon kıllardan üretilmiş diş fırçaları seçilmelidir. Fırçaların kılları aşınır aşınmaz değiştirilmelidir(ortalama 6 ay ).
ÇOCUKLAR GÜNDE GÜNDE KAÇ KEZ DİŞ FIRÇALAMALIDIR?
Sabah kahvaltı sonrası ve gece yatmadan önce, sadece üçer dakikalık etkili bir fırçalama işlemi yeterlidir. Her iyi alışkanlık gibi diş fırçalama alışkanlığı da, çocukluk döneminde kazanılacaktır.
BİBERON ÇÜRÜĞÜ NEDİR, NASIL OLUŞUR?
Süt ya da mamanın uzun süre biberon ile verilmesi veya emziklerin ağlayan bebekleri susturmak amacıyla bal, pekmez, reçel gibi tatlılara batırılarak kullanılması biberon çürüklerinin oluşmasına neden olmaktadır. Bu sebeple biberon kullanımına en fazla 12-13 ay devam ettirmek, uykudan önce ya da uyku sırasında biberon kullanmamak veya biberondan sonra su içirmek biberon çürüğü oluşumunu engelliyebilir.
DİŞLERDE ÇÜRÜK OLUŞUMU ENGELLENEBİLİR Mİ?
Çürüğü tamamen engelliyebilecek herhangi bir yöntem mevcut değildir. Ancak çürük oluşumunu yavaşlatacak, kısmen engelliyebilecek uygulamalar bulunmaktadır. Bunlardan biri çürüğe yatkın derin çukurcuklu diş yüzeylerini, akışkan bir madde ile örten ‘fissür örtücü’ adı verilen bir uygulamadır. Bir diğer uygulama ise, lokal florür uygulamalarıdır. Lokal florür uygulamaları, 3 yaşından itibaren başlanabilen ve her 6 ayda bir tekrarlanması gereken basit ve ağrısız bir işlemdir. Pedodonti kliniğimizde her iki işlem de uygulanmaktadır.